Artikel

Jacht op militair oefenterrein


De Arnhemse Heide is een militair oefenterrein. Wat daar op dit gebied precies gebeurt is voor ons onduidelijk. Er rijden militairen voertuigen, je hoort er kanonschoten (of zijn het (jacht)geweren?) en het knalt er soms hevig. Af en toe verplaatsen voertuigen op wielen en op andere ongewone onderstellen in colonnes over ‘s-Heren wegen van en naar de Arnhemse Heide en krijgt het werkend en bewonend deel dezer natie een blik op activiteiten van de oefenaars aldaar.Dit artikel is op 18-11-2011 geplaatst
Plofnatuur
Het beweegt, is hoorbaar, soms zichtbaar, maar altijd en overal speur je in het hele gebied de aanwezigheid van de mens en dus leeft de Arnhemse Heide. Maar hoe vergaat het de oorspronkelijke bewoners - het natuurlijk leven - op de Arnhemse Heide? Want de Arnhemse Heide is ook een natuurgebied. Opmerkelijk is overigens dat op de website van de gemeente Arnhem tot voor kort de Arnhemse Heide nog werd opgevoerd als natuurgebied onder het kopje “Bossen en natuurgebieden”. Nu is de Arnhemse Heide naar onze indruk van de gemeentelijke website afgevoerd.

Kortom, hoe vergaat het de plantjes en de dieren op de Arnhemse Heide en het beheer daarvan, wat feitelijk op een blik op het jachtbeheer neerkomt? Volg hier een schets van de jagende mens in een Nederlands militair oefenterrein, voor zover althans het publiek dat kan waarnemen.