Artikel

In memoriam van een vos


In memoriam van een vos in het moderne natuurbeheer († 2011)

Een nieuwe ontwikkeling in stroppenland. Jagers zijn een inventief volkje en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en verbeterde technologieën bij het uitoefen van hun handwerk. De ontwikkelingen in het moderne natuurbeheer staan niet stil...

Dit artikel is op 08-11-2011 geplaatstWat heeft de jager nodig?
Men neme een stukje bot - het gebruik van duurzame materialen, zullen we maar zeggen, en dat nog wel uit locale bron - en boor daarin enkele net te krappe gaatjes voor het daar doorheen te rijgen krachtige elastiek. Deze stroppeninrichting wordt natuurlijk opgericht op de plek waar u het lastige diertje verwacht en waar voetvolk geen of weinig toegang toe heeft. ‘Rustgebieden’ bijvoorbeeld zijn uitstekend. Het spreekt voor zich dat de strop gepaard gaat met uitgelegd aas (eerst doodschieten), en dat u liefst al reeds enkele dagen ter gewenning hebt verstrekt, anders kunt u het vosje wel vergeten.


De inrichting van het strijdtoneel en het verloop der dingen
De vos betreedt zoals gebruikelijk het strijdtoneel met het uitgelegde aas en de toegevoegde strop en haalt niets vermoedend zijn nek door de strop. Door zich daaraan proberen te onttrekken wordt de elastieken strop strak aangehaald. Omdat het hier een zeer krachtig soort elastiek betreft wordt de strop bij elke ruk steeds knellender om de hals getrokken en beneemt het beestje meer en meer de adem. Door het elastiek en de knoop in het bot met de gaatjes, gaat het elastiek steeds strakker om de hals zitten. Hoe meer het beestje zich verweert door zich te proberen uit de strop los te wrikken, hoe strakker het halsbandje om zijn nek wordt getrokken en hoe meer hij in ademnood geraakt. Een gezellig spelletje wat zich echter aan de ogen van elke menselijke waarneming onttrekt en dus geen protesten of onaangename gevoelens zal losweken. Maar een vos krijg je niet zomaar dood. Het is goed mogelijk dat de kwestie enkele uren duurt en dat het dier in paniek en vertwijfelt gaat rondzwerven om aan zijn dodelijke last te ontkomen. Hij zal immers de strop, waar hij er met zijn bek maar bij kan, proberen door te bijten, ook al zou het gaan om een stalen gaskabel van de gashendel van een bromfiets (oude technologie), maar in dit geval gaat het om een geraffineerd verknoopte elastiek waarvan het deel om zijn hals net zo strak blijft zitten als hij er eerder aan getrokken heeft. Uiteindelijk sterft het dier onontkoombaar een gruwelijke dood. Vervelend maar nodig: dat zal ze leren!