Artikel

Natuurbossen in Europa


Dode bomen - Levende bossen: de mooiste natuurbossen

Jans, Luc (2011): Dode bomen - Levende Bossen: de mooiste natuurbossen. Stichting Kritisch Bosbeheer. Tweede druk. Bladzijden: 112.


Zie ook de laatste paragraaf op deze pagina onder het kopje ‘bestellen’.


Tweede druk klaar
De eerste druk van dit boek is al geruime tijd uitverkocht. Zojuist is de vormgevingstechnisch geheel vernieuwde tweede druk verschenen. Deze tweede druk zal uitsluitend digitaal aangeboden worden. Het gebruikte digitale formaat is geschikt voor alle computersystemen die het PDF-formaat kunnen lezen, hetgeen naar ons weten alle voor consumenten bedoelde computers betreft.

Het formaat en de vormgeving zijn mede afgestemd op het lezen op de iPad en zelfs op de iPhone. Omdat deze tweede druk veel meer en ook grote kleurenfoto’s bevat is de iPhone als kijkapparaat niet zo heel erg zinvol. Maar dat terzijde. Om dit document op uw computer te plaatsen is downloaden alleen voldoende. Op de iPad en iPhone is na downloaden een extra klik nodig om het boek op de juiste plek van uw systeem te krijgen. Indien gewenst kunt u daarbij met plezier hulp van ons krijgen. Het resultaat is zeer fraai geworden! U kunt met uw vingers de pagina’s omslaan en op elke pagina in de titelbalk op ‘Inhoud’ drukken om bij de inhoudspagina te komen. Vandaar is één vingerbeweging voldoende om weer in de diverse hoofdstukken te geraken: simpel en helder wat het leesgenoegen verhoogd. Advertenties en ander ongerief treft u uiteraard niet aan.

Beschrijving
Dit boek gaat over natuurbos en wat dit eigenlijk is. Er wordt uitgelegd hoe het onderhouden wordt en wat de waarde is van o.a. natuurlijke processen, van dood hout en grazers in het bos. Echt natuurbos is erg schaars in Europa. Er worden 15 bossen, waarvan 5 in Nederland, beschreven. Per bos wordt iets verteld over bereikbaarheid, eigendom, toegankelijkheid, flora, fauna, geschiedenis en de bedreigingen. Per bos is een goed kaartje met de ligging in de regio bijgevoegd. Het boekje is overzichtelijk; inhoud en zwart/wit foto's zijn goed. Het zal zeker een bijdrage leveren aan meer begrip voor natuurlijk bosbeheer. Het enige boek dat dit onderwerp ook beschrijft is Natuurbos in Nederland van Hans van der Lans en Gerben Poortinga.

Dode bomen - Levende bossen. Het klinkt paradoxaal, maar inderdaad: een levend bos kan niet zonder dode bomen. In bossen waar de mens bomen de kans geeft oud te worden en af te sterven, kan de natuur pas echt tot ontwikkeling komen: spechten maken holen in vermolmde stammen, varens groeien tot hoog in de boomkruinen en de lynx jaagt weer op reeën. In de meeste bossen in Europa worden echter steeds weer bomen gekapt en worden omgewaaide bomen opgeruimd. Door deze ingrepen wordt de leefomgeving van vele dieren en planten telkens weer vernietigd.

Dit boek toont een paar bijzondere plekjes in Europa waar zich (nog) bossen bevinden, waar houtoogst achterwege blijft. In deze bossen hoeft de natuur niet (meer) te wijken voor houtproductie.
Dode bomen - Levende bossen is ook bedoeld als een praktische natuurgids. Na enkele inspirerende hoofdstukken wat natuurbos eigenlijk is, volgende de beschrijvingen van enkele belangrijke natuurbossen in Europa: van Bekendelle tot Bialowieza. Deze bossen worden niet alleen beschreven in tekst en foto's, u wordt tevens geïnformeerd waar deze bossen precies liggen en hoe ze te bereiken. Vijftien natuurbossen uit de volgende landen komen aan de orde:


Nederland
Bekendelle
Imbosberg
Millingerwaard
Norgerholt
Savelsbos


Duitsland
Nationaalpark Bayerischer Wald
Bentheimer Urwald
Borkener Paradies
Urwald Hasbruch
Neuenburger Urwald


Engeland
Black Wood of Rannoch
Lady Park Wood
New Forest


Frankrijk
La Tillaie (Fontainebleau)

Polen
Nationaalpark Bialowieza
Bespreking in de Volkskrant
Bespreking van het werk in de Volkskrant

Bestellen
Dit werk is niet meer leverbaar. Wij overwegen een nieuwe uitgave te maken van meer belangwekkende bossen: waar zij liggen, hoe te bezoeken, etc. Het zwaartepunt zal dan vermoedelijk in het buitenland liggen. Mocht u wensen of suggesties hebben dan horen wij dat graag! U kunt op ons webformulier een bericht achterlaten.