Artikel

Veluwe onnatuurlijker


De Veluwe glijdt als natuurgebied onderuit. Steeds meer liefhebbers van natuur, rust en ruimte laten de Veluwe links liggen, zo blijkt uit de laatste cijfers.Dit artikel is op 08-09-2010 geplaatst
Omroep Gelderland meld op 20-08-2010 dat de Veluwe minder geliefd raakt bij toeristen. "Toeristen kiezen vaker voor een andere vakantiebestemming dan de Veluwe. Op de lijst van het Nederlands Research Instituut Toerisme is de Gelderse regio gezakt van plaats twee naar drie". Het blijkt een rat race tussen andere gebieden als de kust en Drenthe. Want "op de lijst van het Nederlands Research Instituut Toerisme is de Gelderse regio gezakt van plaats twee naar drie. De Groningse, Friese en Drentse zandgronden staan nu op de tweede plaats. Op één staan de badplaatsen aan de Noordzee. Uit het jaarlijkse onderzoek van het NRIT blijkt ook dat in Gelderland vorig jaar veel minder buitenlandse gasten overnachtten. Er was een daling van 13 procent. Het totaal aantal overnachtingen steeg wel."

Is het toeval dat Omroep Gelderland bij haar bericht een foto plaatst van enkele jonge wilde zwijntjes? Waarschijnlijk niet, want iedereen voelt op z'n klompen aan dat de ongekende en nooit eerder in zulke grote aantallen wilde zwijnen die op de Veluwe de laatste jaren door jagers naar de andere wereld zijn geholpen, niet zonder gevolgen kan blijven. Ecologisch is de Veluwe verandert in een abattoir. De dieren zijn er hun leven niet meer veilig en vluchten massaal naar de buitenranden en langs woonwijken en binnenwegen, waar zij dag en nacht door jagers met nachtvuurwapens vervolgt worden. Natuurlijk hebben de dieren dat snel in de gaten. Je ziet ze daarom juist minder dan ooit in de natuurgebieden zelf, maar juist daarbuiten. En daar levert dat weer conflicten in het verkeer, bij tuineigenaren, campinghouders, enzovoort.

Het toegenomen lawaai en andere wrijvende vormen van recreatie drukken eveneens een steeds zwaarder stempel op het gebied. Zo schrijft een lezer dat de teloorgang hem niet bevreemd: "Het is er onderhand vergeven van de herrie: motorcoureurs die de Veluwe tot een circuit gemaakt hebben. Weleens in Harderwijk aan de boulevard gezeten? Ik had het idee dat ik in de pits van Assen beland was." Verder is het bepaald geen pretje een vliegend flatgebouw met dubbele wieken, zijnde militaire helikopters, als oefening voor het brengen van democratie in verre buitenlanden op boomhoogte te horen overvliegen. Als argeloze wandelaar sta je dan stijf van de zenuwen. Er zijn tegenwoordig op de Veluwe militaire oefeningen bezig die maanden kunnen duren.
Kijk, dat fietst lekker op ons nieuwe degelijke fietspad. Helemaal alleen voor u als fietser. Welkom! En natuurlijk zoals u van ons gewend bent in uniek DDR-design en vanzelfsprekend samengesteld uit oerdegelijk beton, zodat we er weer in alle eeuwigheid tegen kunnen. Is dit niet schattig ingepast in een schilderachtig Veluws landschap? Vergeet u ook niet even op zij te springen voor deze aardige natuurbeheerder in zijn SUV?

Er is ontegenzeglijk sprake van kwaliteitsverlies van de Veluwse buitengebieden. De randstad is de Gelderse Vallei al genaderd. Het risico van de wegloop van toeristen naar elders is zorgwekkend. Zeker als zij ontdekken dat zij met een uurtje verder rijden voor de helft van de kosten tweemaal meer ruimte, rust en natuur krijgen. In het Roergebied bijvoorbeeld, dat veel meer en betere natuur heeft dan de Veluwe, maar een fractie verder ook de Eifel dat tot de bosrijkste streken van Europa behoort. En ja, het Roergebied is een oase van rust, ruimte en natuur in vergelijking met de Veluwe. De mensen die dat ontdekken zie je niet gemakkelijk meer terug op de Veluwe.
Een vijf-laags-elektrozaun, een berasterde poort, alsmede drie waarschuwingsbordjes, waarachter de eindeloze Veluwe schuilgaat. Welkom! Al dit natuurbelevingsschoons helemaal voor u alleen. Wilt u niet over ons hekwerkje springen of beschadigen a.u.b.?