Artikel

Campinghouder


André Licht, eigenaar van Camping De Hertshoorn in GarderenDit artikel is op 12-01-2011 geplaatstWe hebben wilde zwijnen op ons terrein gehad. Een gedeelte van de camping was al omrasterd en diende ter afbakening van het terrein. De oorzaak was dat op het terrein naast ons wèl wilde zwijnen mochten komen. Het hekwerk aan die kant, aanliggend aan dat terrein naast ons, was echter vergaan en zo hebben de zwijnen ook ons terrein kunnen bereiken

Ik zou het niet weten of je als campingeigenaar recht hebt op schadevergoeding vanwege wroetschade als je maatregelen hebt getroffen door het terrein te omrasteren. Maar ik denk het niet.

Sinds 2004 gebruikten we een tijdelijke oplossing voor de twee achteruitgangen door deze ’s winters met een 60 centimeter hoog gaasraster te sluiten. Tijdens het campingseizoen zijn overigens nooit wilde zwijnen via deze publieksingangen op het terrein geweest. Misschien is er dan elders voldoende voedsel voor de dieren, of schrikken de caravans de dieren af. Inmiddels hebben we een andere oplossing aangebracht, namelijk een sluis met twee klaphekken die ‘s winters de zwijnen weren.

Palen met prikkeldraad houden zwijnen niet tegen. Enkele collega’s werden gevraagd waarom ze dan geen wildkerend raster plaatsten, hoorde je steevast het bezwaar dat zo’n raster veel kostbaarder is. Mijn collega heeft nu een stroomvoerend raster geplaatst. Maar de dieren leren het trucje: toch tegen het raster aanlopen, de schok accepteren en er vervolgens eronderdoor lopen!

We krijgen op onze camping veel bezoekers uit de Randstad. Deze bezoekers zijn niet vertrouwd met wilde zwijnen en vinden ze vaak eng. De mensen durven dan niet meer zo gemakkelijk een boswandeling te maken en weten niet goed hoe hiermee om te gaan wat onzekerheid of zelfs vrees in de hand werkt.

Voor ons, als bewoners van de Veluwe, is het heel gewoon dat je op een boswandeling wilde zwijnen kunt ontmoeten. Voor een Randstedeling is dat dus niet altijd zo. Toch kun je over het algemeen wel zeggen dat de meeste bezoekers het vaak heel leuk vinden om wild te kunnen zien, maar als ze de dieren erg dichtbij aantreffen, dan is het vaak toch zo dat ze niet goed weten hoe zich dan het beste kunnen gedragen.

Wilde zwijnen horen thuis op de Veluwe. Het is erg leuk naar groot wild op de Veluwe op zoek te gaan, zoals wilde zwijnen en edelherten. Het leuke aan wilde zwijnen is dat ze wat minder schuw zijn en daardoor gemakkelijker zichtbaar zijn. Je zit als bedrijf op de Veluwe en dat is in feite ons handelsmerk, daar horen wilde zwijnen gewoon bij. Wilde dieren moeten ook voor onze gasten zichtbaar zijn. Hoe meer wilde zwijnen, hoe leuker, maar ook des te groter de kans op overlast en schade. Het is belangrijk om daarin een balans te vinden. Ik vind dus ook dat je goed met schade om moet gaan.

Als je wilde zwijnen voert, worden ze tam en dat kan gevaarlijk zijn. Ik zie soms mensen die daar bijna roekeloos mee omgaan: ze voeren de dieren en proberen ze zelfs te aaien. Het blijven natuurlijk wel wilde dieren!

Volgens mij heeft het wild zwijn op de Veluwe geen natuurlijke vijand. Daarom is het nodig om de populatie te beperken, anders groeit het aantal dieren maar door – en waar ligt de grens? Een oplossing zou kunnen zijn om het leefgebied te beperken, zodat ook het beschikbaar voedsel beperkt wordt. Maar dan zou je weer alles moeten omrasteren. Dat is een dilemma, want eigenlijk wil men op de Veluwe zo min mogelijk rasters om de doortrek te bevorderen van vooral herten en reeën. De zwijnen komen dan al gauw vanzelf mee. Ik kan me dus voorstellen dat het lastig is hoe je dat leefgebied dan kunt beperken.

Populatieregulatie van wilde zwijnen acht ik noodzakelijk. Maar hoe rasteren we de Veluwe in, zonder deze te versnipperen? Afschot is dan wellicht de beste oplossing. Ik moet eerlijk zeggen: ik vind het humaner om ze af te schieten in plaats van te laten uithongeren. Natuurlijke regulatie, o.a. door wolven, acht ik onmogelijk. Ik vind dat niets. Niet alleen voor de Veluwenaren, maar ook niet vanwege de toeristen die wilde zwijnen vaak al eng vinden!