Artikel

Wandeling (videofilm)


KRO - De Wandeling op safari in Oostvaardersplassen: een videofilmEen wandeling met Jan Griekspoor

Dit document is op 07-12-2010 geplaatstIn KRO „De Wandeling” van vrijdag 3 december 2010 gaat presentator Hella van der Wijst met boswachter Jan Griekspoor op safari in de Oostvaardersplassen.
 
Al vanaf het begin van de Oostvaardersplassen zijn de meningen verdeeld over het beleid. Van der Wijst praat met Griekspoor over het nut van het al dan niet afschieten of bijvoeren van dieren, en of er moet worden ingegrepen tijdens een strenge winter.
 
Afgelopen winter (2009-2010), die ongekend streng was, liepen de gemoederen hoog op toen op internet filmpjes verschenen van sterk vermagerde dieren. De boswachters kregen dreigtelefoontjes van mensen die vonden dat de dieren moesten worden bijgevoerd. Griekspoor: “Mensen zien een mager dier en willen dat niet zien. Als in Afrika een leeuw een gnoe opeet en het beest het uitschreeuwt, dan zeggen mensen: dat is de natuur. Maar hier vinden mensen het moeilijk.

Onlangs laaide de discussie weer op toen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde adviseerde om een derde van de grote grazers preventief af te laten schieten om te voorkomen dat er dieren in de winter doodgaan.
 
De zogenoemde grote grazers – edelherten, konikpaarden en Heckrunderen – leven op een natuurlijke manier in wilde kuddes. Griekspoor: “De dieren in de Oostvaardersplassen hoeven niks. Ze zijn gewoon koe, paard of hert. Ze mogen leven, maar ze hoeven niks te produceren. Het enige dat we doen is kijken wat er gebeurt. En als we zien dat het dier het niet redt, grijpen we in en schieten we het dood.

Tijdens de wandeling met boswachter Jan Griekspoor ziet u Van der Wijst de edelherten die in de bronsttijd zo veel mogelijk hindes proberen te lokken en met hun imponerend geburrel de concurrenten op afstand houden. Ook staat ze oog in oog met een vos die zich tegoed doet aan een gestorven hert.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.