Artikel

Oeverloze regelzucht


Speelbos & natuurspeeltuin: oeverloze regelzucht en purspuitende ambtenarenDoor: Ben Meijering
Dit artikel is op 26-04-2010 geplaatst
Nederland vullen met pur om te voorkomen dat iemand nog zijn hoofd stoot? Niet zomaar een ideetje, maar de bizarre werkelijkheid in Zwijndrecht. En mocht u spontaan denken dat ze in dat rustige Zwijndrecht gek zijn geworden, dan vraag ik om enige clementie, want in Zwijndrecht huist namelijk het hoofdkantoor van onze nationale Voedsel- en Warenautoriteit. En dat schept verplichtingen.

Zo kon het dus onlangs gebeuren dat in een prachtig speelbos voor kinderen, met een heuse natuurspeeltuin een moeder haar hoofd stootte tegen een tak. Dit omdat ze geheel tegen de bedoeling in, dit is namelijk een kinderspeelbos, een tunnel van wilgentakken inliep. U begrijpt het al: de weg naar de specialisten van de Voedsel- en Warenautoriteit was zo gevonden en na een kort en professioneel onderzoek was de conclusie door deze respectabele organisatie snel getrokken: tunnels van wilgentakken horen in Nederland niet thuis. Wipkippen en roestvrijstalen glijbanen zijn nog net akkoord, maar de poging van een groep natuurvrienden* om kinderen weer te laten genieten van echte natuur is erg buitensporig en bovenal levensgevaarlijk.  Grote bouwhekken zorgden al snel dat kinderen (en vooral moeders) op veilige afstand bleven.

Gelukkig heeft de gemeente Zwijndrecht kindvriendelijke ambtenaren en zo kan het dus gebeuren dat de tunnel inmiddels is ontdaan van uitstekende takjes door er een laag pur op te spuiten! Waarschijnlijk heeft de afdeling welstand zich ook nog met het probleem bezig gehouden, want de pur is stemmig zwart geschilderd! Ik lieg niet!

Hoe diep zijn we gevallen in dit arme land als overbezorgde moeders, oeverloze regelzucht en purspuitende ambtenaren zich groeperen om te zorgen dat onze kinderen zich niet meer mogen stoten? Ze dwingen pleisterloos op te groeien en wipkippen te accepteren als alternatief voor spelen in de natuur? Is er nog een politicus die een bezuinigingsmogelijkheid zoekt? Zoom eens in op Zwijndrecht zou ik zeggen en dan vooral op ambtenaren. En ontneem dan gelijk die moeder de ouderlijke macht.
 


*) Stichting Natuur en Landschap is een organisatie die zich inzet voor het contact van kinderen met de natuur. Zij ontvingen een aantal jaren geleden hiervoor de Forta Award, waarmee zij het kinderspeelbos konden realiseren.

Ben Meijering is directeur van Forta, een woningcorporatie in de Drechtsteden.