Artikel

De Koekoek

De Koekoek is een vrijstaand huis, midden in een natuurbos en op tien meter afstand van het Speulderbos in Garderen.


De Koekoek is een comfortabel vrijstaand stenen familiehuis, geschikt voor zes volwassen personen en voorzien van alle gemakken, waaronder centrale verwarming. Er is een woonkamer met open haard, een keuken met gasfornuis, koelkast en afwasmachine. Er zijn drie slaapkamers met elk twee goede bedden (afmeting 90x200) en eenpersoonsdekbedden. Het huis heeft twee badkamers, twee wc's en een wasmachine. U kunt uw auto bij het huis op privé-terrein parkeren.


Omgeving
Rondom het huis heeft men vrije uitloop op eigen grond, een uniek natuurbos vol vogels en eekhoorns. Kinderen kunnen hier naar hartenlust hun eigen hut bouwen. Het terrein grenst aan de noordkant aan het grote Speulder- en Sprielderbos (1600 ha) van Staatsbosbeheer. Om een grotere wandeling of fietstocht te maken hoeft u slechts een Veluws zandpad over te steken. Het huis ligt op loopafstand van het dorp Garderen (1,5 km) en het gehuchtje Drie met zijn restaurant-pannenkoekhuis (3 km).


Tarieven
De prijzen zijn van € 400,- tot € 600,- per week (inclusief gas, water en licht) afhankelijk van de te huren periode. Voor langere perioden graag prijs in overleg. De schoonmaakkosten bedragen € 30,-. Linnengoed zelf meebrengen.


Adres De Koekoek
Boshuis de Koekoek
Speulderbosweg 61
3886 AN Garderen
010-4521602 of 06-24544652


Reservering en informatie
Mia van der Lans
010-4521602
06-24544652
In het dorp Garderen staat deze fraaie korenmolen „De Hoop”, welke meestal op zaterdag werkend is te bezichtigen. Deze molen is in 1852 gebouwd, vlakbij de plaats van de eerder afgebrande achtkantige houten molen uit ongeveer 1700.

Handleiding voor het gebruik van het huis en het bos
Lieve huurders, lieve mensen,

Dit bijzondere landhuisje dat nu voor een korte periode “van u” is, staat op een stukje grond van 2 hectare. Dit beheren wij als een echt stukje natuur - als echt natuurbos . Alles wat er groeit, keert dus weer terug in de natuurlijke kringloop. Er zijn dode bomen en struiken, omvallende en scheve bomen, maar daarnaast ook kleine stukjes open bos als idyllische bosweides.<<< - Zicht op het huisje in het bosHet bos wordt door ons open gehouden door te kappen en bomen om te trekken of te snoeien en te ringen. Dat is nodig omdat het bos, vanzelf – zonder de natuurlijke grote grazers, zoals edelherten, runderen, paarden en wisenten - tè dicht zou groeien. Hoewel dat een contradictio lijkt, verdwijnt door de afwezigheid van die grote dieren de ondergroei.

Gelukkig komt het wilde zwijn hier wel voor. Als u met open ramen slaapt zult u ze vaak kunnen horen. U ziet soms de sporen rond het huis en bijna altijd wel in dit bosje. Er komen in het aanliggende Speulderbos van Staatsbosbeheer ook edelherten en reeën voor. Alles bij elkaar is de begrazing en het wroeten echter onvoldoende om het bosje voldoende open te houden.<<< - Het huisje op een idyllische open bosweideU kunt deze dagen in ‘uw eigen’ bosje heel goed de mooie natuurlijke wortelkluiten met de bijbehorende plantengroei zien. Let u ook eens op hoe wij op één of twee meter hoogte aan het snoeien zijn. Zo proberen we dus te snoeien ‘als een wisent en te grazen als een paard of als een rund’. Er ontstaan zo ook bijzondere boomvormen en het bos zal geen gesloten kroonlaag kunnen krijgen. We bieden de natuur zelf dus hulp bij het gebrek aan de juiste grazers in de juiste dichtheden.

U begrijpt nu dat we niet willen dat er hout uit het bos wordt geoogst, ook niet voor de open haard!

Als u meer wilt lezen over de achtergrond van het beheer, dan vindt u in de boekenkast het boek: “Natuurbos in Nederland, een uitdaging”.


Met vriendelijke groet,

Mia van der Lans en
Hans van der Lans


www.Ecoplan.nl
Telefoon: 0651-329838