Artikel

Posbank

De Posbank blijkt voor natuurliefhebbers verboden toegang voor zonsopgangen: uitgezonderd jagers en andere ‘betrokken’.


Dit artikel is op 10-09-2009 geplaatst
Dit artikel is op 13-09-2011 gewijzigdAlleen voor genodigden…

Ingezonden brief van een natuurliefhebber

U heeft er vast wel eens van gehoord: onze nachten zijn allang geen nachten meer, omdat ze worden verlicht door lantaarns, reclamezuilen, schijnwerpers op torens en gevels, reclamepanelen, stedelijke verlichtingen en ga zo maar door. Er is nog nauwelijks een uithoek in Nederland te vinden met ongeschonden nachten. Ik stoor me daar ook geweldig aan. Zelfs in huis is het soms heerlijk om de dag in de avond te laten overgaan, zonder meteen overal lampjes aan te knippen. Wie gaat er wel eens op pad om in de natuur een zonsopgang mee te beleven? Ik heb dat kort geleden ook weer eens gedaan. Fout, fout, fout!

Aan die vroege ochtend op de eerste dag van oktober in 2009, werd ik pijnlijk herinnerd door een recent artikeltje in Trouw waar een natuurfotograaf in lyrische bewoordingen probeert ons luie mensen een paar uurtjes vroeger uit zijn of haar bed te trommelen. Hij schrijft:

"De twee meest sfeervolle momenten van de dag zijn zonder enige twijfel de momenten dat de zon opkomt of ondergaat. In deze tijd van regen en herfststormen zijn er echter maar weinig mensen die ’s morgens vroeg hun bed uitgaan om dit eerste kleurrijke licht van de dag te begroeten. Toch zijn dit wel dé momenten waarbij de kleur het meest indringend kan zijn. Want juist in deze dagen heb je van die prachtige dieprode zonsopkomsten!

(…)

Afgelopen zaterdag ben ik in alle vroegte naar de Posbank gegaan bij Arnhem. En vanaf een hoog punt op één van de heuveltoppen zag ik een knalrode lucht die het hele Herikhuizerveld in vuur en vlam zette. De wereld was diep donker rood met een vleugje mist in de verschillende dalen! Toen de zon eenmaal verscheen was het hele moment weg en verdwenen alle diepe kleuren. Wees daarom altijd te vroeg, minstens een half uur! De kleur vóór de opkomst is het mooist. Oh ja, blijf na de zonsondergang ook nog een half uurtje langer staan… je weet niet wat je ziet…"


Die ochtend in oktober dus. Ik toog een dik uur vóór zonsopgang net als de geciteerde natuurfotograaf hierboven naar de Posbank. Ik zag in mijn leven misschien wel duizend zonsopgangen, nog nooit echter op de Posbank, hoewel ik er op slechts een half uurtje fietsen vandaan woon. Ik kom dan daar maar zelden, omdat het landschap van die hoogte gezien wel mooi is, maar ook erg kunstmatig. Nederland is vergeven van dergelijke hersenloze landschappen. Maar een opgaande zon die zich langzaam vanuit een redelijk donkere nacht meld, maar ook een landschap met mist of een witte sneeuwlaag, dekt veel menselijk gefröbel met liefde toe en maakt van bijna elk verrommeld landschap toch tijdelijk weer iets moois. Daarom dit keer maar eens naar de Posbank getogen. Maar zou u kunnen bedenken dat dit verboden is? In een Nederlands natuurgebied blijk je de wet te overtreden als je er een zonsopgang wil gaan zien! Er lopen daar op de Posbank vóór zonsopgang zelfs geüniformeerde engerds rond om er nauwlettend op toe te zien dat u niet ongeoorloofd aanschuift voor een nieuwe dag. Ja, op mijn duizend-en-eende zonsopkomst werd ik bekeurd door een idioot, gehuld in een soort jagerstenue en gehuisvest in een fourwheeldrive. Om met de woorden van de boven geciteerde fotograaf te spreken: blijf zeker een half uurtje langer, je weet niet wat je overkomt…

Ik schreef eerder in veel nettere bewoordingen en korter dan ik hier doe, deze reactie voor de website van Trouw bij het enthousiaste verhaaltje van de aangehaalde natuurfotograaf. Trouw heeft echter het licht nog niet gezien want weigert mijn reactie op haar website te plaatsen bij het stukje van de wet overtredende en dus de lezer tot illegale praktijken aanzettende zonsopgangenfotograaf.
Besproken artikel in Trouw

Website "Nacht van de nacht"
Resultaat: een half uur vóór zonsopgang om van een zonsopgang te genieten beloond met een vette bon omdat dat niet blijkt te zijn toegestaan. Nota bene uitgeschreven door een jager, op terrein en met instemming van Natuurmonumenten. Overigens was het op het moment van de bekeuring, zij het pal voor zonsopgang, klaarlichte dag. Leest u nu in het vervolg de artikeltjes van deze organisatie niet ook met een bijsmaakje waarin zij u verklaren hoe mooi de natuur wel niet in het donker is en hoe dom u wel niet bent daarvan niet op de hoogte te zijn? Inderdaad is de natuur bij nacht en ontij ook heel mooi, maar de beleving ervan is uitsluitend gereserveerd voor jagers en andere ‘betrokkenen’. U als natuurbelevende bezoeker hebt er dan echt niets te zoeken zo vind Gespleten Tong Natuurmonumenten.