2e keuze
3e keuze
Artikel

Waarom deze website?


Natuurbeleid en natuurbeheer kritisch gevolgdDit artikel is op 12-08-2009 geplaatst
Dit artikel is op 17-11-2010 bijgewerkt
Wij en onze natuur. Het gaat niet goed met onze natuur. In nationaal park Veluwezoom zijn de laatste 25 jaar tientallen soorten wilde planten verdwenen of nagenoeg verdwenen, terwijl de status van Nationaalpark toch tot de hoogst denkbare beschermde categorie behoort die wij kennen. De vraag rijst: is Natuurmonumenten (Et al) wel de goede natuurbeheerder als zij geen kans ziet om te voorkomen dat natuurgebieden afglijden naar een soort stadsparken? „Soorten verdwijnen, andere komen.” (…) „Natuur is prachtig, maar het mag de economische vooruitgang niet in de weg zitten,stelt oud-directeur Frans Evers (1) doodleuk. Minister Verburg lust er wel pap van en liet meteen weten nieuwe kansen voor economische activiteiten en „praktijkgerichte oplossingen” voor het bedrijfsleven te zien. We geloven onze eigen ogen niet als we dit lezen. De natuur als wandversiering voor al onze wensen en belangen?

Overal in ons land zijn er vergelijkbare problemen, al zijn de oorzaken heel divers. We hebben natuurgebieden ingesteld voor de natuur; schoorvoetend, want binnen Europa hebben we de minste echte natuur gerekend in areaal en kwaliteit (slechts 8% van het landoppervlak en meest cultuurgebieden). Bij de daarin levende planten en dieren is het toch weer de mens die er wikt en beschikt. Als ze niet meer bij de meubeltjes passen worden ze gekapt (het bos) of geruimd (wild zwijn), vergast (ganzen) of door preventieve jacht om het leven gebracht van vooral grote zoogdieren omdat de beheersende mens bijvoorbeeld bepaalde levensfasen van die soorten niet meer accepteert (Veluwe, Oostvaardersplassen), óók niet in natuurgebieden. Wilde dieren die we lastig vinden of op ons gemoed inwerken, schieten we eenvoudig een kogel door het lijf.

Wie vraagt zich daarbij af of daarmee het probleem is opgelost? Wat is eigenlijk het probleem? Wie heeft er een probleem? De juiste vragen stellen is het begin. Dat is wat wij op deze website doen.

1] Frans Evers is oud-directeur van Natuurmonumenten en nu vice-voorzitter van het overheidsorgaan de Raad voor Ruimtelijk, Milieu en Natuur Onderzoek.

Toegevoegd: de RMNO-raad is enkele maanden geleden opgeheven.